10 werkvormen voor tekenen met kinderen

1.Huis-, boom-, menstekening

Laat kinderen een boom, huis of menstekening maken. Alle drie de symbolen kun je zien als een weergave van zichzelf. In de gratis videolessen heb je de details gekregen over hoe je deze symbolen kunt interpreteren.DSC00440

 

2. Teken je droomhuis

Vraag een kind zijn droomhuis te tekenen. Eventueel laat je hem eerst zijn eigen huis tekenen. Het geeft je inzicht in wat het kind graag zou willen. Wat hij nu mist of teveel heeft. Wat zijn wensen en verlangens zijn en hoe reëel deze al dan niet zijn.

 

3. Teken je gezin

Laat een kind zijn of haar hun gezin tekenen. Je kunt letten op:

  • Wie staat waar
  • Wie staan in verbinding
  • Wie wordt als eerste getekend
  • Wie staat letterlijk en figuurlijk centraal
  • Wie lijken er op elkaar
  • Hoe is de interactie tussen gezinsleden onderling

 

4. Teken je gezin in dieren

Laat kinderen hun familie in dieren tekenen. Je kunt letten op:

  • Welk familielid is wat voor dier
  • Welk dier wordt als 1e getekend
  • Welke dieren lijken op elkaar
  • Wat is de symboliek van elk dier

 

5. Hoe ziet jouw wereld eruit als je kunt toveren?

Je krijgt door deze opdracht inzicht in wat het kind graag zou willen. Vaak is dat een uiting van wat het nu niet heeft of tekort komt. Het geeft inzicht in wat voor een kind belangrijk is en wat hem bezig houdt. Ook hier kun je letten op de symboliek van figuren en voorwerpen.

 

6. Tekening vroeger-nu-toekomst2015-03-16 13.24.20

Hoe ziet een kind zichzelf nu en in de toekomst. En waar komt hij vandaan?

Laat een kind 3 tekeningen maken. Hoe was je vroeger of hoe zag je er vroeger uit. Teken jezelf zoals je nu bent en teken jezelf over 1, 5 of 10 jaar. Hoe jonger het kind, hoe minder tijd er tussen hoeft te zitten.

 

7. Onderwaterwereld met je verkeerde hand

Een laagdrempelige tekening voor kinderen die bang zijn het niet goed te doen. Pak een potlood met de verkeerde hand. Dus met je linker als je rechts bent. Voel en bekijk de randen van het papier. Sluit dan je ogen en ga met het potlood over het papier in rustige bewegingen tot je het genoeg vindt. Daarna doe je je ogen open en kijk je of je er figuren in ziet die passen in een onderwaterwereld. Vissen, kwallen, schelpen, inktvis, planten, wier… Benadruk deze en geef ze kleur.

Een laagdrempelige manier om plezier te krijgen in het tekenen zonder dat het meteen mooi hoeft te zijn.

 

8. Om de beurt een streep of vorm tekenen

Ga naast een kind zitten en laat het kind beginnen (als hij dat wil) om een streep, vorm of ding op papier te zetten. Het kan iets of niets worden, dat maakt niet uit. Daarna doe jij iets op het papier. Zo werk je samen tot je het beiden genoeg vindt.

 

9. Elkaars hand vasthouden en samen een tekening maken

Pak samen een potlood vast en maak een tekening op papier. Het kan een vaste vorm zijn of vormloos dat maakt niet uit. Experimenteer met afwisselend leiden en volgen. Voel of het kind wil leiden of volgen. Benoem dit op een open en rustige neutrale manier.

sociallocker

10. Focussen

Kinderen hebben soms last van hun lijf zonder duidelijk aanwijsbare reden. Focussen kan dan een manier zijn om dit minder te maken. Aan de hand van een begeleid verhaal doe je het volgende:

Stop een denkbeeldig muntje in de bovenkant van het hoofd van het kind. Deze gaat door je lichaam langs alle delen (per onderdeel rustig benoemen). Is er een plek waar het muntje niet zo makkelijk langs kan of blijft hangen? Kijk eens naar die plek. Hoe voelt die? Hoe ziet het eruit (vorm, kleur)? Teken dit op papier. Zet die plek op het papier. Daarna nog een keer met het muntje door het lichaam, zelfde manier. Hoe voelt het nu? Hoe ziet het eruit; kleur vorm? Teken het. Meestal is het nu veel minder vervelend of naar. Dat zie je ook terug in de tekening. Deze is vaak veel rustiger, qua energie, beweging, vorm en kleur. Een fijne manier op gevoelens die vast zitten in het lichaam tot uiting te brengen. Bijvoorbeeld bij buikpijn. Je kunt dan ook wat meer sturen: laat het muntje naar je buik glijden. Hoe voelt het daar? Hoe ziet het eruit… Enzovoorts.